TABARA DE VARA PENTRU TINERII DIN REGIUNEA CENTRU, TIMISOARA SI ARAD

Written by on 26 August 2019

Timp de patru zile, 20 de tineri din opt judete din Romania participa la o tabara de vara, pe parcursul careia vor pune in practica argumentele pentru dezbateri, comunicare si strategii, implicare civica si actiuni democratice. In perioada 26-30 august 2019, Muntii Apuseni si judetul Alba vor fi gazde si galerie regionala cu expunere a ”lucrarilor” ce reflecta impactul fondurilor europene realizate prin proiecte. Tabara este organizata de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, alaturi de Centrele Europe Direct Arad si Timisoara, fiind sustinuta de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si de catre Consiliul Judetean Alba.

Participantii la tabara au fost selectati din randul tinerilor ce pe parcursul lunilor aprilie-mai au participat si s-au implicat in dezbaterile organizate pe tema alegerii viitorului Europei si a viitorului Romaniei in Europa. Periplul prin patru judete din Regiunea Centru – Alba, Brasov, Sibiu si Mures -concretizat prin organizarea de catre Centrul Europe Direct Regiunea Centru si ADR Centru, a patru dezbateri cu studenti, elevi si cetateni, a fost completat de dezbateri similare care au avut loc si in Regiunea Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis) organizate de Europe Direct Timisoara si Europe Direct Arad.Peste 500 de cetateni au participat la aceste dezbateri publice, dintre care un numar de 70 de tineri s-au implicat direct si au facut parte din echipele de dezbatere care au argumentat ca e mai bine pentru cetatenii romani: ”mult mai multa integrare in Europa”!

Pentru acesti tineri si familiile lor, trebuie sa demonstram ca implicarea este intotdeauna mult mai benefica decat pasivitatea. Ne dorim sa demonstram acest lucru pentru toti tinerii din Regiunea Centru. Prin activitatile de informare organizate de Centrele Europe Direct, urmarim atat implicarea cetatenilor si colaborarea cu noi la definirea unor obiective, cat si educarea si transmiterea unor valori si principii, necesare pentru a putea avea o tara in care sa avem motive reale sa zambimAm luat in considerare raspunsul cetatenilor din regiunile Centru si Vest care au participat la aceste dezbateri, alegerea lor fiind ”sa facem mult mai mult, impreuna, in Uniunea Europeana”, sa ne pastram locul in randul Europei, sa avem un stat de drept angajat intr-o dezvoltare catre progres ce asigura siguranta cetatenilor. De aceea actiunile noastre pe viitor vor fi canalizate in aceasta directie, iar pentru tabara, le-am propus o agenda care cuprinde activitati de dezvoltare personala, dar si o parte mai relaxanta de vizita a ”pozelor” la proiecte cu fonduri europene care au sprijinit si continua sa sustina dezvoltarea oraselor, satelor, a afacerilor si a vietii noastre”, a declarat Simion Cretu director general ADR Centru.

Cum au fost selectati participantii?

Un numar de doisprezece tineri din Regiunea Centru ce au facut parte din echipele de dezbatere si din cei prezenti la discutii, au fost alesi de juriu si votati de catre cei din sala, au primit diplome de excelenta si au fost invitati sa participe gratuit la tabara de vara. Numarul lor s-a completat cu un numar de 8 tineri din zona de vest a tarii, care au participat la dezbateri cu aceeasi tema ce au avut loc in Regiunea Vest. Cei ce participa sunt elevi in clasele XI-XII sau studenti la unitatile de invatamant din cele doua regiuni.

Unde are loc tabara si ce program vor avea participantii?

La Pensiunea ”Sub Piatra” din Muntii Apuseni, pe parcursul a cateva zile, tinerii care au confirmat participarea vor lua parte la training-uri practice, unde vor avea oportunitatea sa isi completeze informatiile dobandite pe parcursul anilor de studiu si sa isi perfectioneze conduita in cazul unor prezentari, sa gestioneze situatii de comunicare si sa cunoasca diversitatea actiunilor democratice prin care se pot implica civic in schimbarea societatii. Modulele propuse pe agenda de organizatori sunt ”Vorbitul in public, Argumentare/Contraargumentare, Meci de debate” sustinut de Ciprian Cucu, ”Comunicare institutionala, Marketing politic, gestionare situatii de criza-Fake news” sustinute de Dan Lungu, precum si un modul de ”Implicare civica, Actiuni democratice, Lobby” sustinut de Radu Hossu.  

Pentru exemplificare proiectelor ce s-au realizat sau se vor realiza prin fonduri europene si rezultatele lor care deja sunt recunoscute, tabara va incepe cu vizitarea Cetatii Vauban din Alba Iulia, care prin finalizarea celor trei proiecte in valoare de peste 40 milioane euro, astazi e un reper pe harta europeana a destinatiilor turistice. Colegiul ”Bethleen Gabor” din Aiud modernizat cu fonduri Regio, Cetatea de la Aiud, drumul Aiud-Buru si proiectele sociale realizate de Consiliul Judetean Alba, sunt alte cateva obiective care le vor fi prezentate tinerilor ca fiind ”poze si privelisti” din galeria unui judet a carui imagine si conditii socio-economice s-au imbunatatit ca urmare a derularii proiectelor finantate de Uniunea Europeana.

Post-ul TABARA DE VARA PENTRU TINERII DIN REGIUNEA CENTRU, TIMISOARA SI ARAD apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist