spot_img
spot_img
spot_img

Rezultatele controalelor desfășurate de către inspectorii DSVSA Alba în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale
R

Inspectorii
Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor
(DSVSA) Alba au verificat în perioada premergătoare Sărbătorilor
Pascale peste 400 de obiective – unități de industrie alimentară,
unități de vânzare cu amănuntul, piețe agroalimentare, centre
pentru sacrificarea mieilor, laboratoare cofetării etc. – cu
scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare. De
asemenea, ca urmare a dispozițiilor transmise de către Autoritatea
Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
s-au realizat controale tematice în domeniul peștelui și
produselor din pescuit, respectiv în domeniul ouălor.

S-au
efectuat controale la următoarele categorii de unități: centre
sacrificare miei (12 controale), cantine (4), carmangerii (6), firme
de catering (3), centre prelucrare lapte (45 la locul de desfacere –
piețe), patiserii/cofetării (2), laboratoare cofetării/patiserii
(22), depozite alimentare (11), depozit frigorific (1), unități
fabricare produse origine non-animală (tăiței, macaroane, biscuiți
– 6), unități fabricare pâine (10), măcelării (37), magazine
alimentare (109), mijloace de transport produse alimentare (19),
piețe agroalimentare (8) supermarketuri (24), unități procesare
carne (8), unități procesare lapte (4), unități de procesare a
peștelui (1), unități de depozitare și reambalare a peștelui și
produselor de pescuit (2), unități de vânzare cu amănuntul a
peștelui și produselor din pescuit (36), mijloace auto pentru
transportul peștelui și produselor din pescuit (1), centre de
ambalare ouă (7), unități de depozitare ouă (2), unități de
vânzare cu amănuntul a ouălor (25).

Neregulile
identificate în timpul controalelor au fost amendate prin aplicarea
de avertismente si sancțiuni contravenționale în valoare totală
de 29.600 de lei.

Între
deficiențele identificate și sancționate menționăm:

• Manipularea
necorespunzătoare a produselor alimentare;

• Nerespectarea
legislației în vigoare privind ambalarea și etichetarea produselor
alimentare;

• Transportul
de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate
sanitar-veterinar;

• Depozitarea
necorespunzătoare a produselor alimentare;

• Lipsa
documentelor care să ateste trasabilitatea produselor;

• Personal
fără echipament de protecție;

• Întreținerea
necorespunzătoare a spațiilor de depozitare a peștelui;

• Lipsa
termometrelor de control în spațiile frigorifice;

• Comercializarea
necorespunzătoare a peștelui cu ambalaj deteriorat;

• Ambalarea
și etichetarea necorespunzătoare a produselor din pescuit;

• Ambalarea
și etichetarea necorespunzătoare a peștelui;

• Încălcarea
normelor sanitare veterinare privind demonstrarea trasabilității
produselor alimentare;

• Comercializarea
către consumatorul final a produselor alimentare în spații
necorespunzătoare, fără respectarea condițiilor de igienă;

• Ambalarea
și etichetarea necorespunzătoare a ouălor în vederea depozitării
și comercializării.

DSVSA
Alba a dispus măsuri specifice în această perioadă precum și o
intensificare a controalelor sanitar-veterinare asupra modului în
care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea
de miel, ouăle precum și alte alimente de origine animală
destinate consumului uman. Pentru asigurarea protecției
consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari colaborează cu
reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel
judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ,
etc.), organizând acţiuni comune de control în unităţile care
produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de
origine animală, în limita competențelor stabilite de legislaţia
în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de
A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

Controalele
tematice în domeniul peștelui și produselor din pescuit s-au
realizat în perioada 11 martie – 5 aprilie, iar controalele
tematice în domeniul ouălor în perioada 25 martie – 12 aprilie.
Până în 1 mai vor continua controale cu scopul prevenirii
apariției toxiinfecțiilor alimentare.

Recomandăm
consumatorilor să cumpere alimente numai din locuri sau spații
înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, care le conferă garanția
unor produse sigure și care sunt controlate sanitar-veterinar.

Reamintim
consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței
alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba la nr. de
telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor
sanitar-veterinare teritoriale.

Lista
Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța
Alimentelor din județul Alba:

1.
C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658

2.
C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102

3.
C.S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514

4.
C.S.V.S.A. Sebeș Tel. 0258/731038

5.
C.S.V.S.A. Alba Iulia Tel. 0258/835701

6.
C.S.V.S.A. Teiuș Tel. 0258/851717

Post-ul Rezultatele controalelor desfășurate de către inspectorii DSVSA Alba în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Stirile Hit FM