spot_img
spot_img
spot_img

Recomandări pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate
R

Direcția
Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba
recomandă populației ca în perioadele cu temperaturi ridicate să
acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele
și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Consumatorilor
li se recomandă:

– Să
cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate
sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor,
pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt
controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi
care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură
şi igienă;

– Cât
mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală
se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea
refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o
temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C + 4˚C şi
separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la
o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub – 12˚C;

– Să
ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în
frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate,
la temperaturile indicate pe ambalaj;

– Să
păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

– Produsele
care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate
sau consumate ulterior;

– Să
îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare
pentru celelalte alimente;

– Să
spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în
frigider şi înainte de a le consuma.

De
asemenea, pentru a nu afecta sănătatea consumatorilor, operatorii
din industria alimentară, agenții economici trebuie să țină cont
de mai multe reguli, iar inspectorii DSVSA Alba se vor asigura că
vor respecta:

– evitarea
expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri
sau spații care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de
igienă corespunzătoare;

– condițiile
de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine
animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar
veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne
preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din
lapte);

– măsurile
privind confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de
origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului,
distribuției, depozitării sau comercializării;

– asigurarea
temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în
timpul transportului;

– interzicerea
comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt
inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Ce
sunt toxiinfecțiile alimentare?

Toxiinfecțiile
alimentare sunt boli acute, având cauza toxică sau
infecțioasă, apărute după consumul unor alimente contaminate
cu microorganisme sau toxinele lor.

Care
sunt simptomele?

Simptomele
unei toxiinfecții alimentare pot varia în funcţie de
cauzele/factorii care au generat-o. Printre simptomele comune se
includ: diaree, stări de vomă, ameţeală, cefalee, crampe
abdominale şi uneori stări febrile. De obicei, aceste simptome
durează doar câteva zile, însă ocazional o toxiinfecţie
alimentară poate fi foarte serioasă şi poate cauza moartea.
Aveţi grijă la igiena alimentaţiei, evitând în acest
fel toxiinfecţiile alimentare.

Ce
se întâmplă cu organismul?

Atunci
când consumaţi alimente care conţin anumite tipuri de
bacterii sau toxine ale acestora, puteţi face toxiinfecţie.
După o anumită perioadă de la ingestia alimentelor contaminate
încep să apară diverse simptome. Este aşa numita perioadă
de incubaţie. Acest lucru este cauzat de faptul că
microorganismele care generează toxiinfecțiile au nevoie de
timp pentru a se multiplica în organism. Perioada de incubaţie
depinde de tipul de microorganism şi de cantitatea ingerată.
Aceasta poate dura de la mai puţin de câteva ore până
la câteva zile. Agenţii patogeni, care ajung în tubul
digestiv odată cu alimentele ingerate sau apa de băut, produc
la acest nivel primele simptome. Astfel, puteţi să
prezentaţi: stări de ameţeală, vomă, crampe abdominale
şi diaree sau orice combinaţii ale acestora.

Reamintim
consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței
alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de
telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor
sanitar-veterinare teritoriale.

Lista
Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța
Alimentelor din județul Alba:

1.
C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658

2.
C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102

3.
C.S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514

4.
C.S.V.S.A. Sebeș Tel. 0258/731038

5.
C.S.V.S.A. Alba Iulia Tel. 0258/835701

6.
C.S.V.S.A. Teiuș Tel. 0258/851717

Post-ul Recomandări pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Stirile Hit FM