Radu Marcel Tuhuț: ”PSD a reușit urgentarea aplicării Legii consumatorului vulnerabil pentru protejarea a milioane de români împovărați de facturile majorate”

Written by on 8 September 2021

albaalba

COMUNICAT DE PRESĂ

Protejarea a milioane de români, împovărați de plata facturilor majorate la energie și gaze naturale, a fost și rămâne o prioritate a PSD. Marți, PSD a reușit să determine comisiile Camerei Deputaților să dezbată în regim de urgență Legea consumatorului vulnerabil. Aceasta a fost, ulterior, adoptată, ceea ce reprezintă o reușită a PSD.

PSD a cerut ca legea consumatorului vulnerabil să se aplice din această toamnă și nu de anul viitor, așa cum a vrut guvernul. PSD a luptat pentru devansarea intrării în vigoare a Legii – astfel încât consumatorul vulnerabil să fie protejat înainte de venirea anotimpului rece – și a reușit acest lucru.

Proiectul aduce măsuri de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie și asigură accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale oamenilor. Măsurile vizează, între altele, ajutoare pentru încălzirea locuinței, dar și interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili. Sprijinul pentru încălzire se acordă în funcție de venitul mediu net lunar/membru de familie sau al unei persoane singure, în funcție de caz.

Scumpirile uriașe ale electricității și gazelor, cu peste 70% față de anul trecut, efect al liberalizării iresponsabile decisă de guvernele PNL, au impus măsuri urgente, luate de PSD, pentru protecția sutelor de mii de români care nu mai pot face față facturilor.

Concret, ce a reușit să obțină PSD pentru consumatorii casnici:

1) A determinat Comisiile de Industrii, Muncă și Politici Economice, precum și Plenul Camerei Deputaților să dezbată în procedură de urgență Legea consumatorului vulnerabil.

2) A reușit să devanseze termenul de aplicare a Legii cu aproape un an. În loc de 1 septembrie 2022, cum voia Guvernul, consumatorii vulnerabili vor fi protejați din acest an, de la 1 noiembrie, deci înainte de venirea anotimpului rece.

3) A reușit să crească pragul de venit pe membru de familie în care se încadrează consumatorii vulnerabili, de la 810 de lei la 1.386 lei/membru de familie și de la 1.445 de lei la 2.053 de lei pentru persoana singură. Astfel a fost triplat numărul românilor care vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor de la mai puțin de 1 milion de oameni în varianta Guvernului, la peste 3 milioane în legea adoptată de Parlament.

4) A reușit să majoreze valoarea de referință a ajutorului acordat consumatorilor pentru lemne de foc sau combustibili petrolieri de la 160 de lei/lună la 320 de lei/lună.

5) A reușit să majoreze suplimentul pentru energie acordat pentru familiile a căror singură sursă de energie este energia electrică. Acest supliment va fi de 70 lei/lună, față de 50 de lei/lună în varianta propusă de Guvern.

În continuare, PSD va propune un nou proiect de lege care să vină cu mai multe măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili și nu doar pentru cei casnici, ci și pentru IMM-urile care au fost afectate de pandemie.

Deputat PSD de Alba,

Radu Marcel Tuhuț

The post Radu Marcel Tuhuț: ”PSD a reușit urgentarea aplicării Legii consumatorului vulnerabil pentru protejarea a milioane de români împovărați de facturile majorate” appeared first on albapesurse.

Post-ul Radu Marcel Tuhuț: ”PSD a reușit urgentarea aplicării Legii consumatorului vulnerabil pentru protejarea a milioane de români împovărați de facturile majorate” apare prima dată în Stiri din alba Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist