PSD Sebeș: ”Extinderea Spitalului din Sebeș costă cât construcția de la 0 a unui spital imens din București! Susținem proiectele pentru sănătate, dar nu și risipa banilor!”

Written by on 4 October 2021

albaalba

Consilierii locali ai municipiului Sebeș susțin toate investițiile pentru Spitalul Municipal, dar nu și lipsa totală de transparență în cheltuirea banului public. Orice proiect de hotărâre trebuie fundamentat, iar cheltuirea fiecărui leu din banii publici trebuie justificată. Extinderea Spitalului Municipal din Sebeș costă cât un spital nou, construit de la zero, cu toate secțiile și compartimentele care să răspundă tuturor necesităților medicale ale pacienților, indiferent de diagnostic sau patologie.

În 5 ani de mandat, primarul Dorin Nistor nu a reușit să extindă Spitalul Municipal Sebeș, în ciuda bugetului generos al municipiului, a oportunităților de finanțare europeană și guvernamentală, iar acum își revarsă frustrările asupra consilierilor locali PSD, care nu votează orbește, la comandă, deoarece nu vor să fie părtași la cheltuirea iresponsabilă a banilor publici. Într-un material de presă, acesta minte și atacă, fără a avea simțul penibilului și fără a conștientiza câte promisiuni neonorate va avea după 8 ani de mandat.

În fapt, Dorin Nistor a venit în fața consilierilor locali, în 2017, 2019 și 2021, cu proiecte de hotărâre ce vizează aprobarea studiilor de fezabilitate privind obiectivul de investiții ” Extindere Spital Municipal Sebeș ”. În primul rând, ne-am săturat să plătim atâtea studii de fezabilitate și vrem concretizarea lor!

În al doilea rând, în 2017 investiția privind construcția unui nou corp se ridica la 14 milioane de euro, în 2019 la 18 milioane de euro, iar în 2021 se ridică, atenție, la 65 de milioane de euro (50 de milioane de euro fără aparatură medicală). Înțelegem scumpirea prețurilor la materialele de construcții, dar și modificările de proiect privind extinderea, însă nu și lipsa de logică. Votarea alocării oricărei sume, fără rațiune și fundamentare, poate însemna la un moment dat complicitate.

Spre exemplu, în anul 2019, prețul/metru pătrat, de construcție, potrivit Hotărârii de Consiliu Local inițiată de către primar, era 2.800 de euro, iar în 2021, prețul pentru un metru pătrat este de 4.836 de euro. Cum se justifică, domnule primar, această diferență extrem de mare?! Chiar atât de dezastruoasă a fost guvernarea PNL-USR, încât prețurile privind construcțiile au explodat atât de mult?! În timp ce veniturile oamenilor au rămas la fel sau au scăzut?!

Procentele privind creșterea prețurilor la materialele de construcții sunt prevăzute în datele Institutului Național de Statistică, iar ajustările se fac conform Ordonanței de Urgență (în cazul proiectelor începute) și nu sunt atât de mari.

Spre exemplu, Consiliul Local Braşov a adoptat în şedinţa din 29 septembrie 2021 proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de prefezabilitate aferent noului Spital de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase. Acesta se va construi pe o suprafață totală de 43.000 mp, iar costurile sunt estimate la 73 de milioane de euro (rezultă 1.697 de euro/mp)

Un alt exemplu este la Oradea, unde se va construi un nou ambulatoriu, cu circa 11,5 milioane de euro, pe o suprafață desfășurată de peste 30.000 de metri pătraţi (rezultă 383 euro/mp). Și această investiție a fost anunțată tot după scumpirile la toate produsele și serviciile.

La București, în luna septembrie, a fost prezentată construcția unui nou spital cu toate secțiile și compartimentele necesare funcționării și care, potrivit studiului de fezabilitate, va costa circa 69 de milioane de euro.

Să nu mai vorbim de inițiative private: Cu 30 de milioane de euro, bani strânși din donații, la mică distanță de centrul Bucureștiului, a fost ridicat un spital cu opt etaje, pentru copiii bolnavi de cancer.

În HCL-ul prezentat în Consiliul Local Sebeș, nu erau menționate secțiile și compartimentele care vor funcționa în partea de extindere și multe alte aspecte relevante. Suprafață desfășurată propusă a noului corp de clădire de la Spitalul Municipal Sebeș este de 10.339 mp, iar investiția se ridică la 65 de milioane de euro (50 de milioane fără aparatură medicală, respectiv 4.836 de euro/mp construit – cel mai mare preț întâlnit).

Consilierii locali ai PSD Sebeș au avut, astfel, o singură întrebare: Cum sunt posibile aceste diferențe?

Consilieri locali PSD Sebeș:

Radu Cristian

Luca Nicolae

Salău Marius

Bogdan Dorin – Aurelian

Blaga Lucian

The post PSD Sebeș: ”Extinderea Spitalului din Sebeș costă cât construcția de la 0 a unui spital imens din București! Susținem proiectele pentru sănătate, dar nu și risipa banilor!” appeared first on albapesurse.

Post-ul PSD Sebeș: ”Extinderea Spitalului din Sebeș costă cât construcția de la 0 a unui spital imens din București! Susținem proiectele pentru sănătate, dar nu și risipa banilor!” apare prima dată în Stiri din alba Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist