HomeStiri AlbaPrimăria Alba Iulia lansează un program de îngrijire la domiciliu a persoanelor...

Primăria Alba Iulia lansează un program de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice

Date:

Municipiul Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială lansează un proiect dedicat îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice din oraş. Proiectul are ca scop reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (vârstnici) prin furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu: asigurare igienă, hidratare, hrănire, sprijin administrare medicamentație, mobilitate, comunicare. Practic, se înființează o unitate de îngrijire la domiciliu, utilată cu tot ceea ce este necesar pentru a se pune în slujba celor cu nevoi. Numărul vârstnicilor care vor fi beneficiarii direcți ai acestei iniţiative este de minim 165 de persoane dependente din municipiul Alba Iulia.

Persoanele în vârstă îngrijite la domiciliu se vor bucura de servicii de calitate, de consiliere juridică, de informare socială, recuperare medicală, consiliere psihologică şi kinetoterapie, integrate cu servicii de îngijire la domiciliu. În cadrul proiectului, nouă specialişti vor lua parte la cursuri de perfecţionare astfel încât serviciile pe care le fac în comunitate şi care sunt dedicate celor 165 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani să se plieze perfect pe ceea ce au nevoie bunicii noştri. De asemenea, şapte îngrijtori la domiciliu vor participa la cursuri de prim ajutor pentru a interveni atunci când apar situații de urgenţă în comunitate.

„Este un proiect, un act ce demonstrează normalitate, compasiune, bun simţ, respect şi mulţumire faţă de contribuţia pe care aceşti oameni au adus-o la dezvoltarea oraşului, în orice domeniu şi-ar fi desfăşurat activitatea. Ceea ce facem noi, ca administrație publică pentru bunicii comunității este un model de solidaritate socială față de niște oameni pe care, societatea noastră, mereu ocupată și grăbită, îi dă pe nedrept la o parte pentru că nu „mai sunt utili, pentru că nu mai produc”, uitând că ne datorăm evoluția pe înțelepciunea, respectul, dragostea, toleranța sau empatia cu care acești oameni ne-au crescut.” – Voicu PAUL, viceprimar cu atribuții de primar

Proiectul vizează, de asemenea evitarea instituționalizării persoanelor în centrele de îngrijire şi asistență. Acest lucru are ca rezultat reducerea costurilor plătite de către albaiulieni pentru întreţinerea persoanelor vârsnice dependente în aceste instituţii. Totodată, iniţiativa are şi rolul de conștientizare a comunităţii albaiuliene cu privire la importanța acestor servicii, îngrijirea la domiciliu permiţând familiilor să rămână unite și încetinind astfel ritmul de degradare psihică și fizică a bunicilor noștri.

Amintim, în plus, că îngrijirea la domiciliu reprezintă cea mai eficientă strategie de servicii dedicate persoanelor vârstnice în situație de dependență, fiind o metodă cu un cost mult mai redus decât îngrijirea în instituții și preferată de toate persoanele în cauză, pentru că în acest fel rămân acasă, acolo unde se simt cel mai bine.

„La tine acasă, îngrijire socială la domiciliu Alba Iulia”,  cod proiect 125682, Proiect co-finanţat  din Programul Operațional Capital Uman 2014-2010, în baza contractului de finanţare POCU nr. POCU/436/4/4/125682,  încheiat cu  Ministerul  Fondurilor Europene  prin OIR-POSDRU Regiunea Centru.

Beneficiar: Direcția de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia

Locul de implementare al proiectului: Direcția de Asistență Socială cu sediul în Alba Iulia, B-dul Republicii, nr.26, județul Alba

Alte detalii proiect: Valoare totală eligibilă: 2.727.510,31 lei; Asistență financiară nerambursabilă: 2.672.818,60 lei; Contribuție proprie: 54.691,71 lei; Dată începere proiect: 1.08.2019; Dată finalizare proiect: 31.01.2022 (30 de luni).

Post-ul Primăria Alba Iulia lansează un program de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

spot_img

Stiri Alba

Stiri Brașov

Stiri Harghita

Evenimete

Stirile HITFM

spot_img