Petiție on-line pentru mutarea etapei zonale a concursului „Cultură pentru cultură” din perimetrul ariei protejate Poiana cu Narcise de la Negrileasa

Written by on 25 June 2019

ATE Trascău Corp Zlatna a lansat o petiție on-line pentru protejarea Poianei cu Narcise de la Negrileasa. Vă prezentăm în cele ce urmează textul petiției.

PETIȚIE

”Prin această petiție, dorim să sensibilizăm Consiliul Județean Alba, pentru a muta etapa zonală a concursului „Cultură pentru cultură” din perimetrul ariei protejate Poiana cu Narcise de la Negrileasa. La așa numita „sărbătoare” a narciselor din anul 2019, au participat aproape 7000 de oameni, cu efecte dezastruoase asupra populației cu narcise (care s-a și mutat, în timp, din zona tradițională a poienii, zonă pentru care nu se mai poate face nimic). Conform studiului științific realizat de ATE Trascău Corp în anul 2007, consultanți:dr. lect. Sabin Bădărău, Dan Pavel Turtureanu, dacă s-ar „stopa ruderalizarea solului și bătătorirea excesivă a acestuia, populația de narcise s-ar reface în timp”. Este clar că această „sărbătoare” nu e singura cauză a restrângerii populației de narcise (suprapășunatul -cu propunerea de a modifica suprafețele din pășuni în fânețe, exploatările și transportul lemnelor prin rezervație), dar mutarea ei din perimetrul rezervației e un prim pas. 

Vă reamintim că „în urma acţiunilor de distrugere a narciselor din poiana de la Negrileasa, repetate an de an, în 1971, Consiliul Popular Alba a fost silit să interzică petrecerile câmpeneşti care se organizau aici”.

Post-ul Petiție on-line pentru mutarea etapei zonale a concursului „Cultură pentru cultură” din perimetrul ariei protejate Poiana cu Narcise de la Negrileasa apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist