O nouă ediție a evenimentului cultural-artistic ”Târgul de Fete de pe Muntele Găina” a ajuns la final

Written by on 22 July 2019

Târgul de Fete, cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare populară din România, a debutat, sâmbătă, 20 iulie, în comuna Avram Iancu, localitate aflată la poalele Muntelui Găina și, timp de două zile, în 20 și 21 iulie 2019, a avut un program plin de manifestări.

Organizatorii au organizat expoziții, târg al meșterilor populari, spectacole cu nume mari ale folclorului românesc, concerte de muzică ușoară, focuri de artificii și petreceri în aer liber.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai vechi sărbători tradiționale cu o vechime de sute de ani, care este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, la ora 13:00, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu expoziția de artă fotografică „Hai pe Muntele Găina” semnată Vasile Sârb și cursanții săi de la Clasa de artă fotografică din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

La ora 13:30 a fost programată etapa „Meșteșuguri tradiționale din Județul Alba” a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”. Programul a continuat cu un spectacol folcloric extraordinar deschis de Tulnicăresele din Avram Iancu și în care au evoluat câștigătorii etapelor din acest an ale Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”: BIANCA ȘUȘMAN – solistul vocal al Județului Alba în anul 2019, Ansamblul folcloric ,,DOINA MUREȘULUI” din Ciugud – grupul vocal al Județului Alba în anul 2019, TRAIAN ZBUTEA – rapsodul popular al Județului Alba în anul 2019, ELENA POPIȚA – poetul popular al Județului Alba în anul 2019, Ansamblul folcloric din Stremț – dansul tradițional și obiceiul tradițional al Județului Alba în anul 2019, DUMITRU CERNAT – solistul instrumentist al Județului Alba în anul 2019, FLUIERAȘII DIN ȘUGAG – grupul instrumental al Județului Alba în anul 2019.

Programul a fost întregit de Ansamblul folcloric „Doina Aiudului” din Aiud, Ansamblul folcloric „Dor Teiușan” din Teiuș și Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș.

Sâmbătă seara, Târgul de Fete a continuat pe Muntele Găina, unde de la ora 21:00 au avut loc recitaluri cu Gino & Band, Trupa COMPACT și DJ Harra cu animatoare. La ora 24:00 a fost declanșat un impresionant foc de artificii, iar petrecerea a continuat pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber și focuri de tabără.

Duminică, Târgul de Fete a debutat la ora 10:00 cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde a avut loc o slujbă Te Deum, ocazie cu care oficialitățile prezente la eveniment au depus coroane de flori. Momentul solemn a fost accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba.

La ora 10:30 a fost deschis Târgul Național al Meșterilor Populari la care meșteri iscusiți și-au prezentat roadele muncii lor, respectiv obiecte tradiționale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani. Programul a continuat cu un spectacol extraordinar de folclor deschis de Ansamblul Folcloric „Jidvei România” – Junii de la Jidvei și Fetele de la Jidvei și soliștii vocali: Iulia Șchiau, Ioana Agârbiceanu, Raluca Dulău, Cristina Todor, Ionela Răspop, Oana Marian, Daniela Popa, Andrei Ivănuș, Cătălin Rus, Iulia Banciu, Aurel Lupu, Alexandru Popescu, Dumitru Stroie, Cătălin Noja. Spectacolul va continua cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, coregrafi Alexandra și Flaviu Mîrza, împreună cu soliştii vocali: Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Bogdan Toma, Leontina Fărcaș, Ciprian Roman, Traian Jurchela și Cornel Borza. În program va evolua și Ansamblul Folcloric din Arad, Izabela Tomiță și Grupul vocal tradițional „Doruri Sibiene”.

În finalul spectacolului, a fost pregătit un recital special susținut de Tudor și Nicolae Furdui Iancu alături de Grupul Instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia.

Merită menționat că în cadrul ediției din acest a Târgului de Fete a avut loc și ultima etapă a Festivalului concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, etapă dedicată meșterilor populari. Juriul concursului, format din specialiști în etnografie și folclor, a evaluat modul în care meșterii înscriși în competiție păstrează meșteșugurile tradiționale și i-a premiat pe cei mai iscusiți dintre aceștia. Astfel, Aurelia Matei din Gârda de Sus a fost declarată meșterul tradițional al județului Alba în 2019 pentru modul în care păstrează și promovează vechiul obicei al cusăturilor tradiționale.

Premii Secțiunea Meșteșuguri Tradiționale:

Meșterul
tradițional al județului Alba în anul 2019: Aurelia Matei (Gârda)
– cusături tradiționale

Premii speciale:

Ioan
Olea (Stremț) – prelucrarea fierului

Mihaela
Holiartoc (Avram Iancu) – țesături

Maria
Cioara (Stremț) – meșteșugul torsului cânepei

Eugenia
Tecșa (Stremț) – melițatul cânepei

Lucreția
Gordeș (Feneș) – țesături

Ana
Ciocănea (Stremț) – țesături cânepă

Nicolaie
Beleiu (Avram Iancu) – meșteșugul lemnului

Oana
Alexandra Stanciu (Săsciori) – pictură pe sticlă

Simion
Tric (Stremț) – împletit coșuri

Elena
Buja (Biia) – țesături

Aurel
Mereu (Stremț) – împletit cânepă

Liviu
Similie (Șugag) – cojocărit

Ioan
Pop (Stremț) – cizmar

Daniel
Haneș (Vidra) – arta lemnului

Viorel
Gligor (Arieșeni) – confecționat tulnice

Traian
Bădău (Avram Iancu) – arta lemnului

Nicolae
Beleiu (Arieșeni) – arta lemnului

Mariana
Gligor (Câmpeni) – țesături tradiționale

Daniela
Anca (Laz) – pictură religioasă pe sticlă

Marian
Mereu (Stremț) – țesături tradiționale

Premii de participare:

Angela
Buta (Roșia Montană) – cusături

Petru
Cernat (Șugag) – icoane pe sticlă

Crina
Popa (Stremț) – modelaj ceramic

Monica
Pop (Stremț) – cusături

Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria și Consiliul Local Avram Iancu.

Post-ul O nouă ediție a evenimentului cultural-artistic ”Târgul de Fete de pe Muntele Găina” a ajuns la final apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist