spot_img
spot_img
spot_img

Munții Apuseni – MOCĂNIȚA Abrud – Cîmpeni va circula până în data de 8 septembrie
M

Și anul acesta, atât turiștii cât și localnicii, se pot plimba din nou în weekend-uri cu vestita MOCĂNIȚA, pe ruta Abrud – Cîmpeni, până pe data de 8 septembrie 2019. Sunt câteva lucruri importante de știut:

Din cauza anumitor obstacole pe linie se poate oferi un program regulat doar cu un tren cu capacitate mică, de 54 de locuri. Prețul biletului dus-întors pentru un adult este de 30 lei, iar pentru un copil de 15 lei. Dacă nu se strâng minim 20 de pasageri, cursa este anulată. De la Abrud plecările sunt la orele: 10, 13 și 16. În anumite situații, programul poate suferi modificări. Durata cursei, tur-retur, este de aproximativ 2.5 ore. Se mai precizează că trenul va traversa și un cartier de rromi, din satul Dăroaia, din comuna Roșia Montană.

Istoria Mocăniței pe distanta Turda-Abrud:

Calea ferată îngustă care traversează o parte din Munții Apuseni, în lungime de 94 km, între orașele Turda și Abrud a luat ființă între anii 1910-1912 (numită „mocăniță” datorită faptului că unii localnici din zonă erau cunoscuți și sub numele de „mocani”). Mocănița s-a dat în funcțiune oficial la data de 20 iunie 1912 și a fost scoasă din uz în anul 1998. În anul 2006 porțiunea Mocăniței de pe teritoriul județului Alba a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010 sub numele „Ansamblul Calea Ferată Îngustă Abrud-Vidolm“. Linia îngustă avea în anul 1956 un număr de 21 de stații, din care 4 gări (Turda, Baia de Arieș, Cîmpeni, Abrud) și 17 halte: Turda-Transbordare, Mihai Viteazu, Cornești, Moldovenești, Buru, Ocolișel, Vidolm, Ocoliș, Poșaga, Sălciua, Brăzești, Sartăș, Hădărău, Lupșa, Mușca, Bistra și Roșia Montană. Între Turda și Cîmpeni au fost 22 de treceri la nivel cu cale ferată, cu și fără barieră. Trenul trecea prin 2 tuneluri: tunelul I: 46°30’13” N 23°37’20” E și tunelul II: 46°25’40” N 23°27’44” E. În ultimii ani pe această rută circulau zilnic (dus-întors) 3 trenuri: un accelerat (cu 2 clase) și 2 personale (cu 2 clase). Trenul accelerat parcurgea cei 94 km în cca 5 ore și 30 minute (oprind în numai 6 stații), iar cele personale în cca 6 ore și 30 minute (oprind în toate stațiile). Mocănița oprea însă și între stații, când pasagerii ocazionali făceau semne cu mâna. În anul 2014 Ministerul Culturii a declarat „Mocănița” pe întreg traseul său (Turda-Abrud) drept monument istoric.

Post-ul Munții Apuseni – MOCĂNIȚA Abrud – Cîmpeni va circula până în data de 8 septembrie apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Stirile Hit FM