Ion Lăncrănjan, comemorat într-o expoziție tematică de carte a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Written by on 10 August 2019

Rolul unei biblioteci publice în comunitate este și acela de a avea preocupări în domeniul păstrării vii a memoriei culturale și a cunoașterii locale. Acest deziderat nu este o opțiune, ci o obligație stipulată atât în documentele IFLA și UNESCO cât și de prevederile Legii bibliotecilor, conform cărora orice bibliotecă publică ce ființează pe teritoriul României are obligația de a conserva și promova patrimoniul cultural local și de a asigura accesul publicului la informații ce privesc comunitatea locală. Urmare a acestor prevederi legale, lună de lună, prin activități specifice, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba aduce în atenția publică viața și activitatea unor personalități locale importante. 

În acest context, luna august este luna pe care Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba o dedică prozatorului Ion Lăncrănjan, născut la 13 august 1928, la Oarda de Sus, localitate de care va rămâne profund legat, fapt dovedit de încercarea neobosită de a construi prin intermediul operelor sale o monografie a acestui spaţiu transilvănean. Pentru a-i cinsti memoria, cele două instituții organizează în perioada 12 – 23 august 2019 o serie de manifestări culturale ce vor debuta luni 12 august 2019 cu expoziția tematică de carte intitulată „Ion Lăncrănjan în colecțiile bibliotecii”, expoziție ce poate fi vizitată până în data de 16 august 2019. Aceasta va cuprinde volume aflate în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, un loc important ocupându-l volumele care poartă semnătura şi dedicaţiile autorului. Alături de acestea, colecțiile Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba conțin și volume de istorie şi critică literară, dicţionare şi enciclopedii care oferă cititorului interesat posibilitatea unei reale apropieri de  opera şi viaţa lui Ion Lăncrănjan. 

Activitățile vor continua în 13 august 2019 când în parteneriat cu Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României vor avea loc, începând cu orele 13:00, rostirea de mesaje omagiale și depuneri de coroane de flori la statuia scriitorului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Ceremonia va fi urmată de o masa rotundă ce va avea loc la ora 14:00 la sala de lectură a bibliotecii, prilej cu care va fi prezentat volumul Corespondențe Culturale – Ion Lăncrănjan, o culegere de scrisori inedite primite de scriitor de la mari personalități culturale ale României. Volumul a fost îngrijit și tipărit de instituțiile organizatoare prin intermediul proiectului 5.9. Publicațiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. 

Manifestările culturale se vor încheia în 23 august 2019, la Filiala Centrului de Zi pentru Vârstnici a bibliotecii județene unde, în cadrul Clubului de Lectură al Seniorilor, vor fi lecturate pagini din opera lui Ion Lăncrănjan.

Ion Lăncrănjan este unul dintre cei mai importanţi scriitori care s-au afirmat în perioada de după război, o personalitate distinctă în peisajul literar al ultimelor decenii, o voce de neconfundat şi o prezenţă care a suscitat cu fiecare nouă apariţie a sa în librării – încă de la debutul editorial – vii şi controversate discuţii. Un asemenea scriitor, o asemenea operă, trebuie obligatoriu examinată atent, reanalizată dacă vreţi, pentru că reprezintă, la urma urmelor, un fenomen specific al epocii sale – afirmă criticul şi istoricul literar Constantin Cubleşan. 

Post-ul Ion Lăncrănjan, comemorat într-o expoziție tematică de carte a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist