Informare cu privire la organizarea punctelor temporare de sacrificare a mieilor

În
perioada Sărbătorilor Pascale reprezentanții Direcției Sanitar
Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Alba vin în
întâmpinarea nevoilor consumatorilor şi crescătorilor de animale
prin autorizarea şi asigurarea personalului sanitar veterinar de
specialitate necesar funcționării punctelor temporare de
sacrificare a mieilor.

Până
la această data (19.04.2019) au fost solicitate și autorizate opt
centre de sacrificare a mieilor cu caracter de funcționare temporar:

  1. Primăria
    Alba Iulia pentru centrul de sacrificare miei pe strada Livezii, nr.
    37 A;

  2. Primăria
    Teiuș pentru centrul de sacrificare miei în piața agroalimentară,
    strada Barbu Lăutaru, nr. 20;
  3. Serviciul
    public privind administrarea patrimoniului Sebeș pentru centrul de
    sacrificare miei în Piața Dacia;

  4. Primăria
    Aiud pentru centrul de sacrificare miei pe strada Ostașilor, nr. 16
    D;

  5. Primăria
    Câmpeni pentru centrul de sacrificare miei – SC Compil Moțul SRL
    (carmangerie), strada Moților, nr. 75;

  6. Primăria
    Câmpeni pentru centrul de sacrificare miei – SC Alimpam SRL,
    strada Izvoarelor, nr. 2;
  7. Primăria
    Abrud pentru centrul de sacrificare miei pe strada Oborului, nr. 1;
  8. Primăria
    Ocna Mureș pentru centrul de sacrificare miei pe strada Abatorului,
    nr. 48.

Pe
întreaga perioadă de sacrificare a mieilor la nivelul acestor
centre se asigură asistență și control sanitar-veterinar de
specialitate prin intermediul medicilor veterinari din cadrul DSVSA
Alba.

Pentru
autorizarea acestor puncte s-au avut în vedere următoarele aspecte:

– distanţele
mari faţă de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru
schimburi intracomunitare;

– numărul
mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care
trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a
abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate;

– asigurarea
la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar
permanent care să realizeze controlul ante-mortem şi post-mortem al
animalelor şi care să poată dispune măsuri în cazurile în care
constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare.

Punctele
temporare de sacrificare în care crescătorii de ovine pot sacrifica
mieii trebuie se respecte condiţiile generale şi specifice de
igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a subproduselor de
origine animală nedestinate consumului uman stabilite de legislaţia
sanitară veterinară.

Funcţionarea
punctelor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada
premergătoare Paștelui catolic, respectiv Paștelui ortodox (15-28
aprilie), între orele 07:00 – 17:00.

În
cazul mieilor destinaţi sacrificării se vor avea în vedere şi
următoarele aspecte:

– controlul
stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare
în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform
legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în
gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile;

– verificarea
respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul
transportului şi în timpul tăierii, în toate unităţile aprobate
pentru tăierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare
al formularelor de mişcare;

– transportul
mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar
veterinar, iar animalele vor fi însoţite de certificate veterinare
care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente care să
cuprindă informaţii despre lanţul alimentar;

– carnea
de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile/locurile
amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a
consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din
domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

– marcarea
cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în
spaţiile amenajate temporar va fi realizată cu o marcă de sănătate
de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia
trebuie să fie înscrise indicativul judeţului (Alba) urmat de
codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

Lista
Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța
Alimentelor din județul Alba:

  1. C.S.V.S.A.
    Aiud Tel. 0258/861658
  2. C.S.V.S.A.
    Blaj Tel. 0258/710102
  3. C.S.V.S.A.
    Câmpeni Tel. 0258/771514
  4. C.S.V.S.A.
    Sebeș Tel. 0258/731038
  5. C.S.V.S.A.
    Alba Iulia Tel. 0258/835701
  6. C.S.V.S.A.
    Teiuș Tel. 0258/851717

Reamintim
consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței
alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba la nr. de
telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar
veterinare teritoriale.

Post-ul Informare cu privire la organizarea punctelor temporare de sacrificare a mieilor apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Stirile Hit FM