DSVSA Alba va intensifica verificările la săli de evenimente și în zone turistice și de agrement

Written by on 24 June 2019

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) va crește numărul controalelor în zonele în care, pe timp de vară, există o afluență mare de persoane, inclusiv turiști, și în care crește, astfel, rulajul de marfă. Scopul verificărilor vizează respectarea măsurilor care trebuie luate pentru protejarea sănătății consumatorilor și implicit pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecție alimentară.

Acțiunile din teren, din următoarea perioadă, ale Serviciului de Control Oficial Siguranța Alimentelor se vor concentra în zonele de agrement, în localitățile care prezintă interes turistic (inclusiv la unități de cazare în care se prepară mâncare), dar și în locurile și împrejurimile în care se organizează anumite evenimente publice (serbări, festivaluri, zile ale orașului, comunei etc.) și unde se comercializează alimente. De asemenea, inspectorii vor verifica și sălile de evenimente în care se desfășoară evenimente private, în special nunți și botezuri, pentru a se asigura că sunt respectate normele sanitar-veterinare.

Alte obiective vizate sunt: unități de tip fast food, depozite alimentare, unităţi de tip supermarket şi hipermarket, magazine alimentare, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, baruri, restaurante şi alte unităţi de alimentaţie publică în care se prepară şi se servesc alimente.

Inspectorii sanitari veterinari vor controla modul în care sunt respectate cerințele și normele legale, cum sunt cele privind: igiena și întreţinerea spaţiilor, facilităţilor şi a echipamentelor de lucru, respectarea bunelor practici de igienă și de producție, asigurarea trasabilităţii produselor alimentare, corectitudinea etichetării şi a marcării acestora, condițiile privind manipularea, transportul, depozitarea, prepararea, expunerea și comercializarea produselor alimentare etc.

O serie de recomandări, atât pentru consumatori cât și pentru operatorii din industria alimentară, pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate, au fost publicate pe pagina de internet a DSVSA Alba, la link-ul: http://alba.dsvsa.ro/recomandari-pentru-evitarea-aparitiei-toxiinfectiilor-alimentare-in-perioadele-cu-temperaturi-ridicate/ 

Totodată, alte controale vor fi efectuate în unități care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor de consum, legumelor și fructelor.

Controalele vizează aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

Tot în această vară, Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală întețește controalele privind prevenirea și combaterea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, dar și controalele privind modul de comercializare a produselor medicinale veterinare, a furajelor, a utilizării furajelor în hrana animalelor etc.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.

Lista Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Alba:

C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658

C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102

C.S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514

C.S.V.S.A. Sebeș Tel. 0258/731038

C.S.V.S.A. Alba Iulia Tel. 0258/835701

C.S.V.S.A. Teiuș Tel. 0258/851717

Post-ul DSVSA Alba va intensifica verificările la săli de evenimente și în zone turistice și de agrement apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist