spot_img
spot_img
spot_img

DSVSA Alba reamintește cetățenilor importanța efectuării examenului trichineloscopic al cărnii de porc
D

Direcția
Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba
face apel către cetățeni, având în vedere perioada sărbătorilor
de iarnă, în care crește consumul cărnii de porc, să efectueze
examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc
obținută de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria
proprie sau de la porcii mistreți.

DSVSA
Alba transmite consumatorilor să nu cumpere carne de porc a cărei
origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau
care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se
expun la un risc major de îmbolnăvire.

Astfel,
sunt necesare pentru prevenirea îmbolnăvirii:

  • Efectuarea
    examenul trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii
    crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;

  • Cumpărarea
    cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități
    autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța
    alimentelor.

La
nivelul DSVSA Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în
cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța
alimentelor (CSVSAO) din localitățile Alba Iulia, Teiuș, Câmpeni,
Aiud, Sebeș și Blaj. Programul este afișat la sediul
fiecărei circumscripții, iar prețul pentru identificarea
Trichinella spp. este 16,7 lei (14 lei + TVA).

Relații
suplimentare:

  1. C.S.V.S.A.
    Aiud Tel. 0258/861658
  2. C.S.V.S.A.
    Blaj Tel. 0258/710102
  3. C.S.V.S.A.
    Câmpeni Tel. 0258/771514
  4. C.S.V.S.A.
    Sebeș Tel. 0258/731038
  5. C.S.V.S.A.
    Alba Iulia Tel. 0258/835701
  6. C.S.V.S.A.
    Teiuș Tel. 0258/851717

Subliniem
că în judetul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat
și în cadrul cabinetelor medicale veterinare private care
functionează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul
comunelor din județ. Probele de carne sunt constituite în special
din pilierii diafragmatici.

Se
pot achiziționa porci din locuri care nu sunt afectate de Pesta
Porcină Africană, identificați cu crotalie și care prezintă
documente sanitare veterinare care atestă starea lor de sănătate
și de transport.

DSVSA
Alba recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai
din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta
înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală
sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru
sănătatea publică. Este interzisă comercializarea
produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii
improvizate (în sistem de vânzare stradal).

În
cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse
alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri
organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie
atenţi la câteva aspecte:

– existenţa
şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse
alimentele de origine animală;

– integritatea
ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul
transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea
produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului,
originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după
caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea
brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă
(pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere
consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul
de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe
ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

De
asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală,
din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul
este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă,
iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile
acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Reamintim
consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei
alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la numărul
de telefon 0258 835 915 – DSVSA Alba, precum și la adresa de
e-mail: office-alba@ansvsa.ro

Biroul
de presă al DSVSA Alba

Post-ul DSVSA Alba reamintește cetățenilor importanța efectuării examenului trichineloscopic al cărnii de porc apare prima dată în Stiri din alba Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Stirile Hit FM