CONTRIBUTIE DIN FONDURI EUROPENE REGIO PENTRU O EDUCATIE MAI BUNA, INCA DIN GRADINITE

Written by on 22 August 2019

Doua contracte cu finantare Regio vor aduce bucurie pentru 138 de prescolari din doua gradinite din Regiunea Centru. Primarul comunei Ciumani, domnul László – Szilárd Márton, alaturi de Primarul comunei Balauseri, domnul István Sagyebo au semnat azi, 21.08.2019, la sediul ADR Centru, impreuna cu  directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu, contractele de finantare nerambursabila prin care vor dispune de bugetul necesar pentru investitii in construirea si modernizarea gradinitelor, cu echipamente si mobilier de ultima generatie. Proiectele ce au o valoare totala de 5,70 milioane lei, din care 4,81 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila alocata, se vor finanta prin prioritatea de investitii 10.1 a Programului Operational Regional 2014-2020. Scopul acestor proiecte este de a pune bazele unui proces educational eficient printr-o infrastructura performanta, mai ales in mediul rural unde conditiile dezvoltarii educatiei de calitate  sunt precare.

Varsta prescolara este o perioada sensibila in dezvoltarea copiilor. Este perioada in care se pun bazele unor valori si principii sanatoase, cand incepe educarea copiilor in spiritul unei viitor ce presupune studiu, bune maniere, respect pentru ei, pentru familie si pentru cei din jur. Mai multi factori socio-economici pot avea un impact negativ consistent asupra dezvoltarii psihologice a copiilor si a sanselor ca ei sa aiba o cariera scolara de succes, iar printre acestia se enumera saracia, apartenenta la clase sociale defavorizate, analfabetismul functional sau nivelul scazut al educatiei parintilor. Dupa cum afirma si beneficiarii de fonduri, copiii care provin din mediul rural fac parte din grupurile dezavantajate educational, fapt ce afecteaza calitatea educatiei oferite. Sincer, ne bucuram ca fondurile europene ajung si la comunele din regiune, unde o parte din gradinite parca au ramas in urma cu 20 de ani si care acum pot sa isi modernizeze cladirile si spatiile pentru a atrage si educa copiii„, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Educatia prescolara poate aduce o contributie importanta la combaterea dezavantajelor care provin din lipsa instruirii corespunzatoare a copiilor. Cele mai eficiente programe de interventie implica o educatie intensiva, timpurie, care se concentreaza asupra copilului si se desfasoara in institutii de invatamant adecvate ce au iluminare naturala, grupuri sanitare functionale,  apa curenta si caldura, mobilier scolar modern si cu acces simplu la surse de informare si programe scolare interactive. Un nivel de educatie calitativa nu se poate realiza fara o infrastructura adecvata si corespunzatoare pentru ciclurile educationale. Desi statutul de persoane cu venituri mici sau care apartin unor grup minoritare etnice pot sa nu fie factori determinanti in dezvoltarea personala, combinatia mai multor factori dintre cei mentionati poate conduce la aparitia unor consecinte serioase asupra dezvoltarii copilului.

Proiect CIUMANI: buget, localizare, termen de finalizare si descriere investitii:

Proiectul de „Reabilitare si dotare a gradinitei Csalóka, comuna Ciumani, judetul Harghita”, al carui beneficiar este Primaria comunei Ciumani, are o valoare totala de 3,54 milioane de lei, din care 2,73 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile alocate din bugetul POR 2014-2020. Gradinita ce se va extinde si modernizeaza este localizata pe str. Piata Borsos Miklos, nr. 208 din Comuna Ciumani, judet Harghita. Termenul de finalizare al proiectului este estimat la data de 30.06.2021.

In prezent in localitatea Ciumani exista doua cladiri in care functioneaza gradinita Csalóka, in doua parti diferite ale comunei. Una dintre cladirile in care isi desfasoara activitatea este o cladire insalubra si nu indeplineste conditiile de functionare. Avand in vedere aceasta situatie, se doreste mutarea activitatii in cladirea unde se desfasoara activitatea de gradinita cu program normal. Prin proiect se propune reabilitarea si extinderea cladirii Gradinitei de copii Csalóka, construirea unei anexe pentru centrala termica, cu magazie de lemne si magazie pentru scule si materiale de intretinere. Gradinita Csalóka va avea holuri, vestiare pentru copii si pentru personal, cabinet medical cu izolator si grup sanitar propriu, 4 sali de grupa, mobilier nou, grupuri sanitare pentru copii si personal, birou, spalatorie si calcatorie de rufe, magazii, bucatarie cu spatiile impuse de protectia sanitara, sala de mese, mobilier scolar nou si echipamente de predare interactive. Cladirea nou realizata va fi dotata cu instalatie electrica (iluminat interior, iluminat exterior, prize, iluminat de siguranta, detectare si avertizare in caz de incendiu, supraveghere video), instalatie de incalzire si instalatii sanitare (interioare, retele exterioare).

Proiect BALAUSERI: buget, localizare, termen de finalizare si descriere investitii:

Proiectul depus de primaria Comunei Balauseri ce vizeaza „Construirea Gradinitei in localitatea Agristeu, judetul Mures” are o valoare totala de 2,16 milioane de lei, din care 2,08 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate din bugetul POR 2014-2020. Gradinita ce se va construi este localizata in Comuna Balauseri, str. Principala, nr. 42, judet Mures, proiectul urmand a se finaliza pana in 31.08.2021.

Prezentul proiect vizeaza construirea unei noi cladiri in vederea desfasurarii activitatilor educationale ale Gradinitei cu program Normal Agristeu, precum si achizitia de echipamente moderne, conform celor mai noi standarde prescolare pentru conditii ideale ale procesului educational. Prin proiectul depus se va construi o cladire noua cu patru sali pe un nivel pentru gradinita din sat. Proiectul prevede ca din bugetul alocat sa se amenajeze si spatiul exterior prin imprejmuirea terenului, montarea portilor de acces, a trotuarelor perimetrale, realizarea zonelor de joaca si recreatie, lucrari de amenajare exterioara, iluminat, instalatii electrice, sistem de incalzire, alimentare cu apa rece a instalatiei sanitare si sistem de evacuare ape menajere. Lista dotarilor ce vor fi achizitionate cuprinde mobilier prescolar nou, balansoare pentru terenuri de joaca, banci, precum si echipamente pentru salile de clasa: videoproiectoare cu ecran de proiectie, laptopuri, router wireless si sisteme de boxe etc.

Post-ul CONTRIBUTIE DIN FONDURI EUROPENE REGIO PENTRU O EDUCATIE MAI BUNA, INCA DIN GRADINITE apare prima dată în Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist