Călin Gheorghe Matieș:”Dacă PNL nu se va opune, prețul lemnului de foc pentru populație va scădea: TVA redus de la 19 la doar 5%!”

Written by on 7 July 2021

albaalba

Marți, 06 iulie, în Comisia pentru agricultură din cadrul Senatului României am reușit să trecem un proiect de lege, inițiat alături de mai mulți colegi parlamentari PSD. Este vorba despre reducerea TVA pentru lemnul de foc pentru populație, de la 19% la doar 5%. O măsură așteptată demult, dar pe care alianța PNL-USR a tot blocat-o în fel și chip.

Asta va însemna o reducere de cel puțin 360-400 de lei pentru o familie. În contextul în care prețul gazelor a crescut cu 20% și prețul energiei electrice a crescut cu 10% de anul trecut din iarnă până acum, vom ajunge ca facturile de la iarnă să fie cu mult mai mari decât iarna trecută…

În România, astăzi, aproape 50% din populație folosește lemnul pentru încălzirea locuințelor.

La nivelul lunii august 2018, pentru masa lemnoasă cu destinația lemn de foc:

• prețul lemnului de foc în depozitele comercianților era de 300-450 lei/tona;

• prețul lemnului de foc în rețelele de bricolaj: circa 600-650 lei/tona.

Conform raportărilor Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA , cu privire la prețul lemnului de foc pentru populație pentru prima parte a anului 2021, prețurile variază de la 305 lei/mc cu TVA la 450 lei/mc cu TVA, funcție de zonele țării.

România este singura țară din UE care aplică un TVA de 19% pentru lemnul de foc, în condițiile în care avem și cel mai mic salariu minim la nivel european:

România: salariul minim 446 euro/ 19% TVA lemn de foc

Belgia – salariul minim 1593 euro/ 6% TVA lemn de foc

Olanda – salariul minim 1635 euro/6% TVA lemn de foc

Portugalia – salariul minim 700 euro/6% TVA lemn de foc

Germania – salariul minim 1557 euro/ 7% TVA lemn de foc

Luxemburg – salariul minim 2071 euro/ 8% TVA lemn de foc

Polonia – salariul minim 523 euro/ 8% TVA lemn de foc

Franța – salariul minim 1521 euro/ 10% TVA lemn de foc.

Astăzi în România, 50% din populație se încălzește încă folosind lemnele.

Dacă proiectul inițiat de noi va trece și de blocul PNL-USR din celelalte comisii și din plen, ar fi o scădere a costului pentru lemnul de foc pentru o locuință de aproximativ 360-400 lei, numai prin această scădere a TVA de la 19% la 5%

În comisia de agricultură am făcut ceea ce trebuie!

Mai este mult până departe, dar de acum numai parlamentarii PNL-USR se mai pot opune reducerii TVA de la 19% la 5%.

Sper să aibă decența ca măcar de data aceasta să se mai gândească și la români, nu doar la propriile lor afaceri și aranjamente de culise. Știu, va fi o lovitură pentru unii parlamentari PNL obișnuiți să defrișeze Apusenii, dar și românii au drepturi în țara aceasta!

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

The post Călin Gheorghe Matieș:”Dacă PNL nu se va opune, prețul lemnului de foc pentru populație va scădea: TVA redus de la 19 la doar 5%!” appeared first on albapesurse.

Post-ul Călin Gheorghe Matieș:”Dacă PNL nu se va opune, prețul lemnului de foc pentru populație va scădea: TVA redus de la 19 la doar 5%!” apare prima dată în Stiri din alba Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist