Bogdan MEDREA:”USR vrea să plătească cu bani publici prețul eșuării liberalizării pieței de energie”

Written by on 16 October 2021

USR a anunțat că va depune în Parlament un proiect ”fantomă” pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze naturale, care nu este altceva decât plata, cu bani publici, a eșuării liberalizării pieței de energie. 

Propunerea PSD – plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni (perioada martie-septembrie 2021) este soluția viabilă pentru ca atât Statul, cât și consumatorii, să nu fie afectați. 

Guvernul PNL și USR s-a grăbit să liberalizeze de la începutul acestui an tarifele pieței de energie, deși nu existau suficiente capacități de producție interne, concurență reală pe piață și nici prevederi pentru consumatorii vulnerabili. Efectul acestei decizii pripite este creșterea galopantă a prețurilor la energie și gaze până la valori care nu pot fi suportate de majoritatea dintre noi.

Acum, USR vine cu un proiect ”fantomă” prin care nu va tăia răul din rădăcină, dar va afecta bugetul de stat, mediul de afaceri și sustenabilitatea proiectelor privind energia verde. 

În primul rând, USR solicită reducerea TVA la electricitate și gaze naturale, de la 19% la 5%, dar și abrogarea accizei, măsuri care vor afecta colectarea la bugetul de stat, dar nu și pe producătorii de energie, care au făcut ca prețurile la MWh să explodeze (și o vor face în continuare, în lipsa plafonării). În al doilea rând, USR susține că va acorda ajutor centralelor termice de termoficare (care nu mai există în multe dintre orașele României). La Alba Iulia, spre exemplu, nu mai funcționează sistemul centralizat de încălzire din anul 2011, oamenii optând pentru centralele de apartament (și în cazul acestei măsuri, care creează inechități, banii provin de la bugetul de stat). În al treilea rând, USR vorbește despre exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi (care apar pe factură). Această măsură afectează fie bugetul de stat (dacă diferența e suportată de Stat), fie investitorii în energie verde (regenerabilă), care sunt sprijiniți prin intermediul certificatelor verzi. Nu în ultimul rând, proiectul prevede credite fiscale pentru întreprinderi. Acestea vor împovăra antreprenorii pe termen mediu și lung.  

În schimb, prin legea propusă de PSD, nivelul de trai al românilor este protejat în următoarele 6 luni. De asemenea, plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale salvează și multe afaceri mici și mijlocii. 

În acest moment ofertele de preț pentru energie electrică variază între 406 lei/MWh și 670 lei/MWh (față de 341 lei, în decembrie 2020). Legea PSD introduce un preț maxim de 380 lei/MWh. În cazul gazelor naturale, în acest moment, ofertele de preț variază între 211 lei/MWh și 250 lei/MWh (față de 135 lei în urmă cu un an) Prețul maxim impus prin Legea PSD va fi de 192 lei/MWh.

Astfel, prețurile din facturile de energie electrică vor fi reduse imediat cu un procent de până 43%, în funcție de contractul pe care îl are fiecare consumator. La gaz, reducerea ajunge până la 23%, în funcție de contractele pe care le are fiecare consumator. 

Proiectul PSD protejează majoritatea consumatorilor casnici de situația iminentă a dublării facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz. 

Solicit parlamentarilor responsabili de la USR să susțină soluțiile PSD care vor evita producerea unei adevărate explozii sociale în această iarnă, menținând facturile populației la un nivel suportabil, fără a afecta bugetul de stat.

Bogdan MEDREA – Consilier local PSD Alba Iulia

The post Bogdan MEDREA:”USR vrea să plătească cu bani publici prețul eșuării liberalizării pieței de energie” appeared first on albapesurse.

Post-ul Bogdan MEDREA:”USR vrea să plătească cu bani publici prețul eșuării liberalizării pieței de energie” apare prima dată în Stiri din alba Ziarul Apulum.

Source: Stiri Alba

Tagged as

Current track

Title

Artist