spot_img
spot_img
spot_img

Programul pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni din Brașov continuă cu cel de al 36-lea semafor cu buton
P

Marți, 21 septembrie, a fost pus în funcțiune un nou sistem de semaforizare la trecerea de pietoni de pe strada Zizinului nr. 116, la intersecția cu Drumul Cernatului, în cadrul programului de creștere a siguranței circulației la trecerile de pietoni.

,,Am ajuns la finalul primei etape a programului de creștere a siguranței la trecerile de pietoni, program pe care l-am stabilit în urma discuțiilor cu reprezentanții Poliției Municipiului Brașov și care a demarat anul trecut, în ianuarie. Astfel, în cadrul acestui program am reușit să ajungem la 50 de semafoare pentru pietoni, dintre care 36 sunt semafoare cu buton, iar celelalte sunt semafoare tip undă verde. În perioada următoare vom face o nouă analiză a situațiilor de risc de la trecerile de pietoni, precum și a propunerilor venite de la cetățeni, și vom prezenta comisiei de circulație un nou plan de creștere a siguranței pietonilor. După cum am mai spus, unul dintre obiectivele noastre, ca municipalitate, este ca Brașovul să fie un oraș sigur din toate punctele de vedere, inclusiv cel al mobilității, iar protejarea pietonilor trebuie să fie unul dintre obiectivele oricărei administrații responsabile. Anul trecut am demarat acest program, care vizează siguranța la trecerile de pietoni, iar implementarea lui s-a dovedit un succes confirmat și de reducerea incidentelor, inclusiv cele grave, care implicau pietonii. În plus, aceste semafoare ajută și la fluidizarea traficului auto, deoarece astfel traversează strada grupuri mai mari de pietoni, iar opririle mașinilor sunt mai rare”, a precizat primarul Allen Coliban.

Reamintim că, în cadrul acestui program, primul semafor cu buton este funcțional din luna ianuarie 2021, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom, iar începând cu luna aprilie 2021 au mai fost puse în funcțiune alte 16, respectiv: str. Carpaților; str. Mureșenilor (Piața Sfatului); b-dul Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul Potcoavă); str. 13 Decembrie, intersecție cu str. Pictor Luchian; str. 13 Decembrie, la intersecția cu str. Ioan Popasu; str. Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu; Calea București, înainte de sensul giratoriu Calea București – Saturn – Poienelor (McDonald’s), pe direcția de mers spre centru; la Colegiul Nicolae Titulescu; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Baciului; pe str. Crinului, în zona Școlii Gimnaziale nr. 11; pe str. Prunului, în dreptul Școlii Gimnaziale nr. 9;  pe str. Lacurilor, intersecție cu str. Nucului; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Ecaterina Teodoroiu; B-dul Valea Cetății, intersecție cu Zmeurei; pe str. Berzei, la intersecție cu strada Sitarului și cea de pe b-dul 15 Noiembrie, în apropiere de intersecția cu str. Agrișelor. La acestea se adaugă și semaforizarea celor două treceri de pietoni de la intersecția bulevardelor Mihail Kogălniceanu cu Griviței.

Conform datelor furnizate de Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brașov, dacă în 2020, înainte de punerea în funcțiune a acestor semafoare, au fost înregistrate 82 de accidente grave, în 2021 s-a înregistrat o scădere cu 41%, înregistrându-se 48 de accidente grave. Impactul pozitiv a instalării acestor sisteme de semaforizare și a iluminării suplimentare a trecerilor de pietoni este și mai evident în ceea ce privește numărul persoanelor decedate, astfel în 2020 s-au înregistrat 10 decese în urma accidentelor, iar în 2021, două, respectiv o scădere cu 80%. În ceea ce privește situația persoanelor rănite grav, în 2020 s-au înregistrat 73 de cazuri, iar în 2021, 48, adică o scădere de 25 de cazuri, respectiv cu 34%.

Semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni reprezintă o alternativă pe care Primăria Brașov și-a propus să o implementeze în locul sistemelor de reducere a vitezei (bumpere), care încetinesc excesiv traficul și măresc poluarea.

Toate trecerile de pietoni sunt echipate cu buton de ,,cerere traversare pentru pietoni”, în așa fel încât traficul auto și cel pietonal să fie optimizate în zona respectivă și să țină cont de necesarul de traversare (spre deosebire de sistemele cu timpi ficși de semaforizare).

Locurile de amplasare au fost stabilite în Comisia de circulație, ținând cont de solicitările poliției rutiere (naționale), pe baza analizei riscului de accidente și a necesarului de fluidizare a traficului.

Stirile Hit FM